Evenimentul de încheiere al proiectului cultural AFCN
”Arad – 1918. Locuri unde s-a scris istoria”

(Aria tematică : Educație prin cultură),
Complexul Muzeal Arad/Expoziția Istorie (Palatul Cultural Arad/etaj 2, intrarea dinspre Bulevardul Dragalina), 
vineri, 09 noiembrie 2018, orele 14.00
Cu prilejul evenimentului are loc prezentarea proiectului educațional și a rezultatelor proiectului: expoziție, film de prezentare, spoturi filmate cu elevii pe parcursul campaniei de conștientizare a publicului asupra rolului elitelor Aradului la realizarea României de azi, începând cu anul 1918. Premierea unui număr de 50 de elevi de la Școala Gimnazială ”Iosif Moldovan” Arad și Liceul Special ”Sfânta Maria” Arad, pentru realizarea de desene, eseuri, semne de carte, cocarde tricolore și participarea la filmarea spoturilor de promovare a orașului Arad – capitală politică a Marii Uniri.

Parteneri de proiect:
Complexul Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale/Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” Arad (prof. univ. dr. Marius Grec)
Organizația Noua Acropolă în România – filiala Arad (Anda Nacu)
Școala Gimnazială ”Iosif Moldovan” Arad (prof. coordonator Ana Curetean)
Liceul Special ”Sfânta Maria” Arad (prof. coordonator Luminița Olar)
Proiect derulat cu sprijinul Galeriilor ”Turnul de apă” (prof. Horia Truță)

Echipa de proiect:
dr. Peter Hügel - manager de proiect
dr. Adelina Stoenescu – coordonator proiect, educator muzeal
ec. Emanuela Bundea - contabil
Corina Ghilea – muzeograf, educator muzeal
Ioan Scripciuc – documentar foto-video

Proiectul cultural este implementat de Complexul Muzeal Arad, în perioada februarie-noiembrie 2018, 
cu finanțare nerambursabilă prin Administrația Fondului Cultural Național (instituţie publică subordonată Ministerul Culturii și Identității Naționale) și 
cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad.

Radiourile Aradului în expoziție, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de Radio Romania

Consiliul Județean din Arad găzduiește  joi, 1 noiembrie, de la ora 11.00 o inedită expoziție de radiouri vechi, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea postului public de radio. Cele mai vechi exponate prezentate sunt de vârsta radioului românesc, iar unele au fost construite și asamblate la Arad.
Organizatorii, Consiliul Județean Arad, Complexul Muzeal Arad și Radio Romania Actualități, cu nemijlocita  colaborare a lui Francisc Visky, președintele Pro Radio Antic, au pregătit o serie de exponate ce stau mărturie a 90 de ani de istorie, de la prima emisie radio, efectuată la București. Fundalul sonor este asigurat de înregistrări de patrimoniu din fonoteca radioului public. Un stand este rezervat corespondentului  arădean al Radio Romania Actualități, unde sunt expuse primele reportofoane pe care au fost înregistrate reportajele de la Arad. Astfel, pentru prima dată, vizitatorii pot asculta vocile care au făcut istorie și care cu grijă au fost păstrate în arhiva Radio România, de-a lungul a 90 de ani de existență.
Nici o altă invenție, ca mijloc de informare, nu a fost mai aproape de om ca și radioul. În cei 90 de ani de la prima emisie, Radio România a reprezentat o prezență permanentă în casele românilor, principalul izvor de știri și de bună dispoziție pentru fiecare familie. Această expoziție arată evoluția radioului public, iar prezența ei în sediul Consiliului Județean arată apropierea între administrație și mass-media, aprecierea și respectul de care se bucură Radio România Actualităț”, a afirmat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad
Constantin Inel, directorul Complexului Muzeal Arad, apreciază că „nici o altă invenție nu exprimă mai mult nevoia de comunicare a omului ca și radioul. A fost, într-o anumită măsură, o prelungire a dimensiunii sale spirituale, cel puțin la începuturile dezvoltării sale”.
Cunoscutul colecționar Francisc Visky – președintele Radio Pro Antic – spune că, la apariția radioului, a fost o mirare generală pentru „cutia cu vorbe”! „Faptul că această «cutie vorbitoare» a adus cuvântul și logosul în intimitatea omului, muzica în suflet și știrile în familie a făcut ca aparatul de radio să reprezinte un instrument de unitate familială, in jurul lui desfășurându-se o intercomunicare informală”, a subliniat Francisc Visky.

COMPLEXUL MUZEAL ARAD
ZILELE ARADULUI. NOAPTEA ALBĂ A INSTITUŢIILOR DE CULTURĂ

Vineri, 24 august 2018, orele 19.00-24.00
Intrarea este liberă

Proiectul cultural AFCN ”Arad - Prima Capitală A Marii Uniri. Valorificarea patrimoniului cultural mobil al Complexului Muzeal Arad”
Sala „Clio”
(Arad, str. Horea 10)
Orele 19.00
Vernisajul expoziției ”Arad - Prima Capitală A Marii Uniri. Valorificarea patrimoniului cultural mobil al Complexului Muzeal Arad”
Lansarea catalogului expoziţiei
Prin expoziția dedicată Centenarului Marii Uniri, vernisată în cadrul Zilelor Aradului, se realizează un melanj între informația/imagistica tradițională și forma de prezentare specifică artei contemporane, ilustrată exemplar de atelierul multimedia ”kinema ikon” din cadrul muzeului. Este o repunere în scenă a istoriei zbuciumate a acelei perioade prin valorificarea și promovarea patrimoniului cultural mobil adăpostit în colecțiile Complexului Muzeal Arad. Expoziția redă, în mod inedit, atmosfera epocii dar oferă și alte căi de apropiere fața de aceasta (științifică, analitică, de valorizare tip ”colecționabile”, educațională).
Proiectul cultural, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, are în vedere valorificarea inovativă, sub forma unei radiografii ”multi-layer”, a patrimoniului cultural mobil deținut de Complexul Muzeal cu referire la perioada imediat premergătoare Marii Uniri (anul 1918) până la cea imediat următoare (mai 1919 – instalarea administrației românești la Arad). 

COMPLEXUL MUZEAL ARAD
ZILELE ARADULUI. NOAPTEA ALBĂ A INSTITUŢIILOR DE CULTURĂ
Vineri, 24 august 2018, orele 19.00-24.00
Intrarea este liberă

Proiectul cultural AFCN ”Arad – 1918. Locuri unde s-a scris istoria”
Expoziția de Istorie/Palatul Cultural, Etaj 2
(Piaţa George Enescu 1 - intrarea dinspre Bulevardul Dragalina)
Expoziția prezintă primele rezultate ale proiectului educațional, dedicat Centenarului Marii Uniri, implementat de Complexul Muzeal Arad pe parcursul acestui an.
Proiectul cultural se derulează în parteneriat cu școlile arădene, Școala Gimnazială ”Iosif Moldovan” și Liceul Special ”Sfânta Maria” Arad, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” și voluntarii Asociației Culturale ”Noua Acropolă” Arad, fiind co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

COMPLEXUL MUZEAL ARAD
ZILELE ARADULUI. NOAPTEA ALBĂ A INSTITUŢIILOR DE CULTURĂ
Vineri, 24 august 2018, orele 19.00-24.00
Intrarea este liberă

Noaptea albă a instituțiilor de cultură la Complexul Muzeal Arad este un eveniment organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad și sprijinul Primăriei Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad.

SALA CLIO
Arad, str. Horea 10
Proiectul cultural AFCN ”Arad - Prima Capitală A Marii Uniri. Valorificarea patrimoniului cultural mobil al Complexului Muzeal Arad”
Orele 19.00
• Vernisajul expoziției ”Arad - Prima Capitală A Marii Uniri. Valorificarea patrimoniului cultural mobil al Complexului Muzeal Arad”
• Lansarea catalogului expoziţiei

MUZEUL DE ARTĂ
Arad, str. Gh. Popa de Teiuș 2-4, etaj II
• Expoziția ”Reverii Art Nouveau”. Colecția Anca Miculiț (SUA)
Orele 20.00
Vernisajul expoziției
Curator: dr. Ramona Novicov, critic de artă (Oradea)
Expoziția este deschisă la Arad până în data de 16 septembrie a.c.

• Expoziția ”Victor Vasarely”. Colecția Muzeului ”Janus Pannonius Pécs”, Ungaria
• Colecția de artă ”La peisaj cu Nicolae Grigorescu. Colecția Complexului Muzeal Arad
• Expoziția permanentă de artă europeană şi românească
• kinema ikon – subsol 16 by kinewcomers

EXPOZIȚIA DE ISTORIE/PALATUL CULTURAL, ETAJ 2
Arad, Piaţa George Enescu 1 - intrarea dinspre Bulevardul Dragalina
• Expoziția din cadrul proiectului cultural AFCN ”Arad – 1918. Locuri unde s-a scris istoria”
• Expoziţia permanentă de istorie
• Expoziţia ”Bizere - art&technology”
• Expoziţia ”Tezaur 1848/49. Repere din Colecția de relicve a muzeului arădean”
• Expoziţia ”Arad – decembrie 1989”

• Proiecţie filme documentare de etnografie
Autori : dr. Sorin Sabău, Gabriel Hălmăgean/Complexul Muzeal Arad
Promovarea tradiţiilor din zona arădeană prin filme documentare, nominalizate și premiate la Concursul național de film etnografic:
Furcaşii din Avram Iancu
Meșterii olari de la Târnăviţa
Mori țărănești pe apă în judeţul Arad
Cultura pâinii

EXPOZIȚIA ȘTIINȚELE NATURII/ PALATUL CULTURAL
Arad, Piaţa George Enescu 1 - intrarea dinspre Parcul Copiilor
• Expoziția de mineralogie ”Flori de mină din Maramureș”. Colecţia Muzeului de Mineralogie Baia Mare
• Expoziția interactivă de mineralogie ”Percepții senzoriale inedite. Fascinația cristalelor” Colecţia Muzeului de Mineralogie Baia Mare
• Expoziţia ”De la lemnul scobit la tezaur. Odissea unei monoxile”
• Expoziţia ”Un secol de istorie naturală. Comori ale patrimoniului arădean în colecţia Gimnaziului Superior Regal ”
• Microexpoziția ”Conuri, fructe și semințe”. Colecția Grădinii Botanice Universitare Macea a Universităţii de Vest ”Vasile Goldiș” Arad

COMPLEXUL MUZEAL ARAD
ZILELE ARADULUI. NOAPTEA ALBĂ A INSTITUŢIILOR DE CULTURĂ
Vineri, 24 august 2018, orele 19.00-24.00
Intrarea este liberă

Expoziția ”Reverii Art Nouveau”. Colecția Anca Miculiț (SUA)
Muzeul de Artă Arad
(str. Gh. Popa de Teiuș 2-4, etaj II)
Orele 20.00
Vernisajul expoziției

Expoziția ”Reverii Art Nouveau” a  creatoarei Anca Miculit, găzduită de Muzeul de Artă din Arad, prezintă o colecţie de costume inspirate din moda de la începutul secolului XX şi de decoraţiunile arhitecturale ce conferă unicitate clădirilor Art Nouveau din Arad. Frumuseţea porţilor, a vitraliilor, a stucaturilor, transpusă în limbajul designului vestimentar, reînvie parfumul unei epoci plină de farmec.
Expoziţia de ţinute Art Nouveau este însoţită de imagini inspirate din scenografia ”Belle Epoque” a oraşului, ale cărei arhitecturi sunt personalizate de prezenţa actriţei Dorina Darie Peter.
Colecţia a fost realizată de Anca Miculiţ în anul 2015 şi a fost creată în cadrul studiilor doctorale în domeniul arte vizuale. Colecția a însufleţit timp de doi ani interioarele de epocă ale Casei Darvas-La Roche din Oradea, monument istoric destinat a fi primul muzeu Art Nouveau din România.
Curator: dr. Ramona Novicov, critic de artă (Oradea)
Expoziția este deschisă la Arad până în data de 16 septembrie a.c.

 

 

SILVIU ORAVITZAN ”LUMINĂ ȘI JERTFĂ”
Curator: Adriana Pantazi / Complexul Muzeal Arad
Muzeul de Artă Arad 
15 mai - 29 iulie 2018
Vernisaj: marți, 15 mai 2018, orele 18.00
Cuvânt de deschidere: 
Radu PREDA, Universitatea Babes-Bolyai Cluj/ Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER)
Marcel TOLCEA, Universitatea de Vest Timisoara

Proiect expozitional,  de anvergură națională și internațională, realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Arad. 

Silviu Oravitzan, nume de referință pentru arta românească, dezvoltă un concept unitar, centrat asupra simbolisticii creștine: Cruce, Centru, Lumină. 
De mai bine de treizeci de ani, aceste teme majore ale creației sale sunt interpretate prin mijlocirea diferitelor medii de expresie (desen, pictură, sculptură), fiind prezentate publicului în spații laice (Palais des Arts - Marsilia, The National Museum of Catholic Art and History - New-York, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul de Artă Timișoara, Espace Saint-Exupery - Paris, Institutul Cultural Român - Viena, Muzeul Național Brukenthal, Palatul Palffy - Viena, Muzeul Țăranului Român, Palatul Mogoșoaia, Muzeul Național al Banatului) și sacre (sculptură în lemn la reședința din Mănăstirea Nicula a Mitropolitului Bartolomeu al Clujului, iconostasul din biserica Schimbarea la Față din Cluj-Napoca).

Legături externe:
www.wikiart.org/en/silviu-oravitzan
www.oravitzan.ro

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=Wyc7xBl3jkM
https://www.facebook.com/events/193350214631777/